
1. Quantes llengües hi ha en el món? En quin continent hi ha més llengües?
La majoria dels experts xifra el nombre de llengües del món entre 5.000 i 7.000
Els continents asiàtic i africà són les zones amb un nombre més gran de llengües i alhora els més amenaçats per la futura extinció d'algunes d'elles. Els països que encapçalen el rànking de llengües vives són Nova Guinea (847), Indonèsia (655), Nigèria (376), Índia (309), Austràlia (261), Mèxic (230), Camerun (201), Brasil (185), Zaire (158) i Filipines (153).
2. Les llengües tenen les mateixes fronteres que els estats o cada estat pot tenir més d’una llengua? Què és el més freqüent? Indiqueu exemples.
Les estadístiques diuen que la majoria de la població mundial és bilingüe, és a dir, que es pot expressar amb soltura en dos idiomes, encara que només un de cada quatre estats reconeix dos o més llengües oficials. Tota Àfrica i la major part d'Àsia és multilingüe, igual que Rússia. A Europa, Islàndia és l'únic país sense minoríes lingüístiques. Si afegírem al rànking anterior les segones llengües, l'anglès arribaria als 800 milions de parlants, el castellà als 350, igual que l'hindi, i el rus arribaria als 290.
3. Quines són les llengües més parlades al món? Confeccioneu en grup una gràfica de barres en word on indiqueu les 10 llengües més parlades al món i el nombre de parlants de cada llengua. Intercanvieu les gràfiques per veure si coincideixen. Si no és així, comproveu quina és la font més correcta, segons on hàgeu consultat la informació. Aquella que siga amb la data més recent i estiga feta per un organisme científic o oficial serà la més correcta.
-Les 10 llengües més parlades del món són les següents:- Xinès, Mandarí amb 885 milions de parlants
- Castellà amb 332 milions de parlants
- Anglès amb 322 milions de parlants
- Àrab amb 206 milions de parlants
- Bengalí amb 189 milions de parltans
- Hindi amb 182 milions de parlants
- Portugués amb 170 milions de parlants
- Rus amb 170 milions de parlants
- Japonès amb 125 milions de parlants
- Alemany amb 98 milions de parlants
4. Quantes llengües hi ha a Europa? I a l’Estat español?
- Castellà amb 332 milions de parlants
- Anglès amb 322 milions de parlants
- Àrab amb 206 milions de parlants
- Bengalí amb 189 milions de parltans
- Hindi amb 182 milions de parlants
- Portugués amb 170 milions de parlants
- Rus amb 170 milions de parlants
- Japonès amb 125 milions de parlants
- Alemany amb 98 milions de parlants
4. Quantes llengües hi ha a Europa? I a l’Estat español?
Més o menys unes setanta, sense comptar-hi les de persones sordes ni totes les llengües que els nous europeus vinguts d’arreu del món utilitzen quotidianament.
La llengua oficial i majoritària de l'Estat és el castellà. Quatre llengües (català, gallec, èuscar i aranés) gaudeixen de l'estatus de cooficialitat en sis de les comunitats autònomes que integren i altres dos (asturlleonès i aragonès), encara que no són cooficials, són protegides d'alguna manera estatutàriament en tres comunitats autònomes.
5. D’on provenen aquestes llengües europees actuals? Hi ha famílies lingüístiques? Quines?
La majoria de les setanta llengües, pertanyen a la família indoeuropea, que tenen un origen comú i que s’assemblen, per exemple, entre l’italià i el suec. També hi ha a Europa llengües de les famílies uraliana (finès, estionià, sami o hongarès) i l'altaica (turc) i, una llengua de la família afroasiática, el maltès, emparentat amb l’àrab, i una llengua sense família coneguda, el basc.
A Europa són indoeuropees les llengües bàltiques (lituà), les cèltiques (gaèlic irlandès, gal·lès o bretó), les eslaves (rus, polonès, sòrab o macedònic), les germàniques (anglès, alemany, frisó o islandès) i les romàniques (català, romanès, castellà o occità), i també el grec, l’albanès i el romaní, la llengua indoirànica que parlen alguns gitanos europeus.
6. Quines llengües es parlen a l’Institut Serpis?
A l'IES Serpis, es parlen el valencià i el castellà. També s'prenen dues llengües estangeres, anglés i francés. Hi ha alumnes que parlen àrab, xinés, romanés, búlgar, rus, italià.
No hay comentarios:
Publicar un comentario